پوششهای واتربیس یا رنگهای حلال آب در سالهای اخیر وارد بازار رنگهای ساختمانی شدهاند. این نوع رنگ از بسیاری از جهات شبیه رنگ پلاستیک (تمام پلاستیک) هستند. مانند رنگهای روغنی محیط زیست را آلوده نمیکنند. به همین دلیل رنگهای روغنی و پوششهای حلال تینر بازار خود را در اروپا و آمریکا ازدست دادهاند و حتی در برخی از کشورها تولید رنگهای حلال تینر فوری و تینر روغنی با محدودیتها و ممنوعیتهای زیادی همراه شده است. مصرف کننده گان هم به مضرات آن رنگهای اکرولیک را به رنگهای روغنی ترجیح میدهند.
کارخانجات اتومبیلسازی در اکثر کشورهای دنیا (و ایران) چند سالی است که به جای رنگهای اتومبیلی فوری با حلال تینر فوری به طرف رنگهای اتومبیلی حلال آب روی آوردهاند.
در ایران رنگهای حلال آب بیشتر با نام اکرولیک و کاپارول شناخته شده هستند. سرعت اجرای بالا و بدون بو بودن و خشک شدن سریع باعث استقبال از این نوع رنگ شده است. مخصوصا برای محیطهای بسته و آپارتمانی و نیز در مواردی که کارفرما مجبور به سکونت در منزل در زمان رنگ آمیزی (به همراه خانواده وعلی الخصوص اطفال) هستند این نوع رنگ میتواند بهترین گزینه باشد و سرعت بالای اجرا و تولید نکردن گازهای فرار و خطرناک برای سلامت افراد ایده آل است.
این نوع رنگ هم مثل رنگهای روغنی دارای نوع مات، براق و نیم مات میباشد
روش اجرا:
رنگهای حلال آب- اکرولیک و کاپارول با دستگاه ایرلس، قلم و غلطک قابل اجراست اما بهتر است بوسیله غلطک اجراشود و در صورت اجرا با قلم: نقاش مجبور به اضافه کردن آب بیش از مقدار استاندارد به رنگ میباشد (تا رش قلم نیندازد) و این کار کیفیت پوشش اجرا را پائین میآورد.
حداکثر مقدار مجار افزودن آب به این نوع رنگ ۲۵% است و باید به مقدار زیاد میکس شود. با تمام مزایائی که این نوع رنگ دارد ولی استقبال از آن و سفارش اجرای این رنگ نسبت به رنگ روغنی نسبتا کم است. علت استقبال خیلی کمتر نسبت به رنگ روغنی قابلیت شستشوی ۱۰۰% رنگ روغنی است. وشناخت ناچیز کارفرمایان ازمزایای رنگهای حلال آب است
این رنگهای اکرولیک در مقابل آب بسیار مقاوم است. تجربه ثابت کرده که استفاده از نوع نیم براق این رنگ و اجرا بوسیله غلطک با غلظت مناسب و نیز گذشت ۳۰ روز از اجرا قابلیت شستشوی بالاتری به این رنگ میدهد. ولی با تمام تمهیدات باز هم نمیتوان از این رنگ توقع مقاومت در مقابل آب مثل رنگ روغنی را داشت.
شاید در کشورهای اروپائی و آمریکا قابلیت شستشوی ۱۰۰% در این نوع رنگ مشاهده شود ولی در تولیدات داخلی هنوز به کیفیت رنگ روغنی نرسیده است. اکثر کارخانجات خط تولید این نوع رنگ را راهاندازی کردهاند. ولی مارک کاپارول که توسط شرکت رنگسازی هاویلوکس و تحت لیسانس کاپارول آلمان ساخته میشود جایگاه خاصی درمیان مصرف کننده گان دارد.
به نظر میرسد که با توجه به مزایای رنگهای اکرولیک استفاده ازآنها نسبت به روغنی در سالهای آتی بیشتر خواهد شد. مارک کاپارول گزینه اول برای مصرف کننده کان بوده است. در بعضی موارد و در فصول سرد سال به عنوان آستر اول بر روی بتونه کشی اولیه دیوار (ماستیک) از طرف بعضی از نقاشان استفاده میشود که چسب بسیار قوی این رنگ مثل رنگ روغنی آستری ماستیک را محکم میکند و این کار از لحاظ فنی فرقی با آستر اول با رنگ روغنی ندارد. مزیت این کار سرعت خشک شدن بالای آستر اول و تسریع در کار بدون پائین آمدن کیفیت کار میباشد.
در پایان لازم به توضیح است که قیمت اجرای این نوع رنگ همانند رنگ روغنی (در برخی موارد بالاتر) میباشد و قیمت مصالح لازم برای اجرای این نوع رنگ (خصوصا مارک کاپارول) گرانتر از مصالح لازم برای رنگ روغنی میباشد